Wat is HartFocus/Hartcoherentie?


Wat is HartFocus/ Hartcoherentie precies.
'HartFocus' is de Europese variant van Heartmath (V.S.)  
Tijdens onze workshops ontvang je de HF  adem- en bewegings oefeningen en diverse 'tools' om je fysiek en mentaal optimaal gezond en goed te voelen.
Het regelmatig doen van HartFocus adem-oefeningen verlaagt je eventuele stress, verhoogt je concentratievermogen, geeft je emotionele stabiliteit, verhoogt je gevoel van onafhankelijkheid, zelfstandigheid en vrijheid.
HartFocus schept balans tussen denken, voelen en willen, maakt je zekerder in contacten met anderen, stimuleert je creativiteit, geeft moed en opent je hart naar jezelf, de wereld om je heen en je innerlijke bron. Doe dagelijks de oefeningen, 3x 3 minuten per dag, en je zal profiteren van een betere focus op je eigen werkzaamheden, een open houding en grotere acceptatie van dat wat er zich voordoet op alle momenten.
Als het je lukt meer in het hier-en-nu te werken, zul je meer genieten van alles wat er gebeurt en een groter zelfvertrouwen ontwikkelen. Kortom: gezonder en relaxter leven en werken, met meer resultaat!

Hartcoherentie is de regelmatige, gebalanceerde afwisseling van versnelling en vertraging van de hartslag.  De pauzes tussen de hartslagen voltrekken zich hiermee in een regelmatig en harmonieus ritme. Dit is HRV  = Hart Ritme Variabiliteit

Het hart bestuurt het zenuwstelsel, wat signalen aan het brein geeft en zet als je in HartFocus bent het systeem naar veilig. Je krijgt toegang tot je intuitie, je gevoel, je innerlijk weten, letterlijk tot je hart.

Het sympatische, active deel, (het gaspedaal) van het zenuwstelsel en het parasympatische deel, het kalmerende deel (de rem) van het zenuwstelsel, zijn met elkaar in balans.

Bij stress, zorgen spanning, verdriet, teleurstelling wordt continue teveel op het gaspedaal getrapt. En zorgt voor een overdosis aan stresshormoon in je lijf, Cortisol.

Als je in HartFocus bent wordt het DHEA hormoon aangemaakt, het vitaliteitshormoon, het verjongingshormoon. Het stress hormoon en het DHEA hormoon kunnen niet samen tegelijk worden aangemaakt. Het werkt volgens het principe, het een of het ander.
 Bovenstaand schema illustreert wat het lichaam doet in stress en wat het doet in harcoherentie.


HartFocus stimuleert het zelfhelend vermogen van de mens.